Ohjeita musiikkiopistoon pyrkiville

ILMOITTAUTUMINEN, PÄÄSYKOKEET JA TULOKSET

 • Ilmoittautumisaika Tampereen konservatorion pääsykokeeseen on 1.2.- 31.3.2017. Kaikki hakijat kutsutaan pääsykokeeseen.
 • Pääsykokeet pidetään 19. – 20.4.2017 pääosin klo 9-18.00. Pääsykoeaika lähetetään hakijalle sähköpostilla 12.4.2017 mennessä.
 • Pääsykokeessa arvioidaan melodian ja rytmin kuuntelu- ja toistamiskykyä sekä yleistä musikaalisuutta. Pääsykoe kestää 10-20 min.
 • Tulokset oppilasvalinnoista julkistetaan 5.5.2017 mennessä.

LUKUKAUSIMAKSU JA TAMPEREEN ULKOPUOLISET HAKIJAT

 • Lukukausimaksu perus- ja musiikkiopistotasolla 350€/lukukausi.
 • Mikäli kotikunta on 1.8.2017 joku muu kuin Tampere, ratkaisee oppilaspaikan saamisen lopullisesti se maksaako oppilaan kotikunta tai suostuuko oppilas maksamaan itse lukukausimaksun lisäksi vuotuisen oppilaskohtaisen kuntaosuuden (noin 1000€/lukuvuosi).

ENSISIJAISET HAKUKOHTEET:

 • Jousisoittimet: viulu, alttoviulu, sello, kontrabasso
 • Puupuhaltimet: huilu, oboe, klarinetti, fagotti, saksofoni, nokkahuilu
 • Vaskipuhaltimet: trumpetti, käyrätorvi, pasuuna, baritonitorvi, tuuba
 • Muut instrumentit: cembalo, kirkkourut, piano, harmonikka, kantele, harppu, kitara, sähkökitara, sähköbasso, lyömäsoittimet, laulu (pääsääntöisesti 15 vuotta täyttäneet), laulukoulu (2008 syntyneet)

HUOM! Piano, viulu ja klassinen laulua voivat olla vain ensisijaisia hakukohteita.

TOISSIJAISET HAKUKOHTEET

 • Jousisoittimet: alttoviulu, sello, kontrabasso
 • Puupuhaltimet: huilu, oboe, klarinetti, fagotti, saksofoni, nokkahuilu
 • Vaskipuhaltimet: trumpetti, käyrätorvi, pasuuna, baritonitorvi, tuuba
 • Muut instrumentit: cembalo, harmonikka, harppu, kantele, kirkkourut, kitara, sähkökitara, sähköbasso, lyömasoittimet, laulukoulu.

Voit pyrkiä KAHTEEN instrumenttiin, jolloin osallistut molempien hakukohteiden pääsykokeeseen ja saat siis kaksi eri pääsykoeaikaa, jotka voivat olla eri päivinä.

Voit kuitenkin tulla valituksi vain yhteen instrumenttiin.

Hakemiselle ei ole ala- tai yläikärajaa laulun opintoja lukuunottamatta, johon otetaan pääsääntöisesti 15v (elokuun 2017 alkuun mennessä). Laulun lautakunta voi harkintansa mukaan ottaa oppilaaksi myös nuorempia laulajia.

LAULUKOULUUN otetaan vain vuonna 2008 syntyneitä oppilaita. Laulukoulussa ensimmäisenä ja toisena vuonna on ryhmäopetusta 45min/vk ja yksityisopetusta 15min/vk. Laulukoulun opetussuunnitelma löytyy nettisivuiltamme.

PIANOON, VIULUUN JA ALTTOVIULUUN hakevan, testipäivään mennessä 9v täyttäneen hakijan pitää antaa pääsykokeessa soittonäyte soittimella, johon hän hakee. Alttoviuluun pyrkivän hakijan soittonäyte voidaan antaa myös viululla.

MUUT HAKIJAT voivat halutessaan antaa soittonäytteen.

Laulunäytteen antavat kaikki hakijat. Kaikki pyrkijät (paitsi Laulukouluun ja klassiseen lauluun pyrkijät esittävät pääsykokeessa laulun, joka voi olla yksi seuraavista lauluista:
1. Hämä-hämä-häkki
2. Jänis istui maassa
3. Tuiki tuiki tähtönen
4. Soittajapaimen (Tein minä pillin pajupuusta)
HUOM! Myös muut lasten- ja kansanlaulut käyvät testilauluiksi.

LAULUKOULUUN HAKIJAT (vain 2008 synt.) esittävät pääsykokeessa yhden seuraavista lauluista:
1. Mörrimöykky
2. Saunavihdat
3. Härnääjät
4. Tapio
5. Mitä itket, pieni lintu

Kaikki laulut löytyvät esim. koulun laulukirjoista, versiolla ei ole väliä.

LAULUUN HAKIJAT esittävät kaksi vapaavalintaista erityylistä laulua, joiden tulee olla länsimaista taidemusiikkia tai suomalaisia kansalanluja (ei pop-, rock- tai jazzmusiikkia). Lisäksi laulun pääsykokeeseen sisältyy omaksumistehtävä (laulu). Konservatorion puolesta ei ole säestäjää, mutta oman säestäjän voi tuoda halutessaan mukana.

Klassisen laulun pääsykoe, omaksumistehtävä
Tästä linkistä http://bit.ly/2nY5i25 voit käydä lataamassa omaksumistehtävän nuotit. Valitse näistä kolmesta laulusta omaksumistehtäväksi yksi laulu, jonka esität pääsykokeessa. Huomioithan myös, että kahden vapaavalintaisen laulun tulee olla länsimaista taidemusiikkia tai suomalaisia kansanlauluja (ei siis pop-, rock­ tai jazzmusiikkia).
9-vuotiaiden ja sitä vanhempien PIANOON, VIULUUN TAI ALTTOVIULUUN hakevien on annettava soittonäyte. Muiden kuin edellä mainittujen hakijoiden soittonäyte on vapaaehtoinen. Esitettävän kappaleen pitää olla länsimaista taidemusiikkia, ei pop-, rock- tai jazzmusiikkia.

Hakuaika on päättynyt 31.3.2017.

Kutsut pääsykokeeseen lähetetään sähköpostiin 12.4. mennessä.