Ohjeita musiikkiopistoon hakeville, 2018

ILMOITTAUTUMINEN MUSIIKKIOPISTOON, VALINTAKOKEET JA TULOKSET

 • Ilmoittautumisaika Tampereen konservatorion valintakokeeseen on 1.2.- 3.4.2018. Kaikki hakijat kutsutaan valintakokeeseen.
 • Valintakokeet pidetään 17.-18.4.2018 pääosin klo 9-18 välisenä aikana Tampereen konservatoriolla, F. E. Sillanpään katu 9. Hakijan henkilökohtainen valintakoeaika lähetetään hakijalle sähköpostilla 9.4.2018 mennessä.
 • Valintakokeessa arvioidaan hakijan musiikillisia valmiuksia ja soveltuvuutta valittuun instrumenttiin sekä mahdollisesti muihin saman soitinryhmän soittimiin. Valintakoe kestää yleisimmin 10-20 min. Käytännöt voivat vaihdella instrumenttiryhmien välillä.
 • Valintakokeen ilmapiiri on lasta ja nuorta huomioiva ja kannustava.
 • Tulokset oppilasvalinnoista julkistetaan 3.5.2018 mennessä.
 • Oppilaspaikka on vastaanotettava 18.5. mennessä
 • Hakijoilta kysystään valintakoetilanteessa suostumusta mahdollisiksi TAMKin musiikkipedagogiikan koulutuksen harjoitusoppilaiksi.
 • Jonotuslistalta voi vielä päästä varsinaiseksi oppilaaksi, jos peruutuksia tulee.
 • Oppilasvalintoja koskeviin tiedusteluihin vastaa apulaisrehtori Eeva-Kaisa Todorov to 3.5 ja pe 4.5 klo 14-16, puh. 050 3119584.

SIIRTOHAKIJAT
Jos haet siirtoa jostain toisesta musiikkioppilaitoksesta, lähetä vapaamuotoinen hakemus apulaisrehtorille osoitteeseen eeva-kaisa.todorov@tampereenkonservatorio.fi. Hakemuksen lisäksi toimita opintorekisteriote aiemmista opinnoistasi sähköpostiliitteenä tai postitse osoitteeseen Tampereen konservatorio, F.E. Sillanpään katu 9, 33230 Tampere.

Siirtohakijat  tulevat antamaan  soittonäytteen. Näytteen ajankohta on pääsääntöisesti valintakokeiden yhteydessä, joko 17.4. tai 18.4.2018.
Tarkka ajankohta lähetetään hakijalle sähköpostitse 9.4. mennessä.

LUKUKAUSIMAKSU JA TAMPEREEN ULKOPUOLISET HAKIJAT

 • Lukukausimaksu perus- ja musiikkiopistotasolla 350 €/lukukausi. Soittotunnin pituus on 45 min tai 60 min  viikossa.
 • Mikäli oppilaan kotikunta on 1.8.2018 joku muu kuin Tampere, ratkaisee oppilaspaikan saamisen lopullisesti se maksaako oppilaan kotikunta tai suostuuko oppilas maksamaan itse lukukausimaksun lisäksi vuotuisen oppilaskohtaisen kuntaosuuden (noin 1000 €/lukuvuosi).

ENSISIJAISET HAKUKOHTEET: 

 • Jousisoittimet: viulu, alttoviulu, sello, kontrabasso
 • Puupuhaltimet: huilu, oboe, klarinetti, fagotti, saksofoni, nokkahuilu
 • Vaskipuhaltimet: trumpetti, käyrätorvi, pasuuna, baritonitorvi, tuuba
 • Muut instrumentit: cembalo, kirkkourut, piano, harmonikka, kantele, harppu, kitara, sähkökitara, sähköbasso, lyömäsoittimet, laulu (pääsääntöisesti 15 vuotta täyttäneet), laulukoulu (2009 syntyneet)

HUOM! PIANO, VIULU JA KLASSINEN LAULU VOIVAT OLLA VAIN ENSIJAISIA HAKUKOHTEITA!

TOISSIJAISET HAKUKOHTEET: 

 • Jousisoittimet: alttoviulu, sello, kontrabasso
 • Puupuhaltimet: huilu, oboe, klarinetti, fagotti, saksofoni, nokkahuilu
 • Vaskipuhaltimet: trumpetti, käyrätorvi, pasuuna, baritonitorvi, tuuba
 • Muut instrumentit: cembalo, harmonikka, harppu, kantele, kirkkourut, kitara, sähkökitara, sähköbasso, lyömäsoittimet, laulukoulu

Voit pyrkiä kahteen instrumenttiin, jolloin osallistut molempien hakukohteiden valintakokeeseen ja saat siis kaksi eri valintakoeaikaa, jotka voivat olla eri päivinä.

Voit kuitenkin tulla valituksi vain yhteen instrumenttiin.

Hakemiselle ei ole ala- tai yläikärajaa laulun opintoja lukuunottamatta, johon otetaan pääsääntöisesti 15 vuotta  täyttäneitä (elokuun 2018 alkuun mennessä). Laulun lautakunta voi harkintansa mukaan ottaa oppilaaksi myös nuorempia laulajia.

PIANOON, VIULUUN JA ALTTOVIULUUN hakevan, testipäivään mennessä 9 vuotta täyttäneen hakijan pitää antaa valintakokeessa soittonäyte soittimella, johon hän hakee. Alttoviuluun pyrkivän hakijan soittonäyte voidaan antaa myös viululla.

MUUT HAKIJAT voivat halutessaan antaa soittonäytteen.

KAIKKI JONKIN SOITTIMEN OPETUKSEEN HAKEVAT esittävät valintakokeessa vapaavalintaisen laulun, joka voi olla esim. jokin lasten- tai kansanlaulu. (Huom. Laulukouluun ja Klassiseen lauluun hakijoilla omat valintakoekappaleet)

LAULUKOULUUN otetaan vain vuonna 2009 syntyneitä oppilaita. Laulukoulussa ensimmäisenä ja toisena vuonna on ryhmäopetusta 45 min/vk ja yksityisopetusta 15 min/vk. Laulukoulun opetussuunnitelma löytyy nettisivuiltamme.

LAULUKOULUUN HAKIJAT (vain 2009 syntyneet) esittävät valintakokeessa yhden seuraavista lauluista:

 1. Mörrimöykky
 2. Saunavihdat
 3. Härnääjät
 4. Tapio
 5. Mitä itket, pieni lintu

Kaikki laulut löytyvät esim. koulun laulukirjoista, versiolla ei ole väliä.

LAULUUN HAKIJAT esittävät kaksi vapaavalintaista erityylistä laulua, joiden tulee olla länsimaista taidemusiikkia tai suomalaisia kansalauluja (ei pop-, rock- tai jazzmusiikkia). Lisäksi laulun valintakokeeseen sisältyy omaksumistehtävä (laulu).. Konservatorion puolesta ei ole säestäjää, mutta oman säestäjän voi tuoda halutessaan mukana.

Klassisen laulun valintakoe, omaksumistehtävä

Tästä linkistä http://bit.ly/2nY5i25 voit käydä lataamassa omaksumistehtävän nuotit. Valitse näistä kolmesta laulusta omaksumistehtäväksi yksi laulu, jonka esität valintakokeessa. Huomioithan myös, että kahden vapaavalintaisen laulun tulee olla länsimaista taidemusiikkia tai suomalaisia kansanlauluja (ei siis pop-, rock­ tai jazzmusiikkia).

Linkki hakulomakkeelle